Wednesday, March 30, 2011

al-fatihah

Rabu lepas 23-3-2011, ayah mertua saya telah pulang ke rahmatullah di tanah suci mekkah.. al-fatihah untuk arwah ayah.. semoga ayah ditempatkan di golongan orang-orang yang beriman..

sedih sayu hati ini, bila ayah pergi secara tiba2.. tak siapa sangka ayah akan pergi di tanah suci.. tanpa sempat kami menatap wajah terakhir ayah.. apa2 pun ajal maut ditangan Tuhan.. kita hanya mampu berserah.. walaupun hati kami sedih, tp bila dikenangkan balik, betapa untungnya ayah bila menhembuskan nafas terakhirnya ditanah suci.. di sembahyangkan di masjidil haram oleh imam disana dan beribu2 umat islam serta dikebumikan terus di tanah suci..

walaupun hanya ayah mertua, tapi saya tetap sayang serta hormat nya seperti ayah sendiri.. tak lama saya kenali ayah.. baru setahun lebih.. tp saya tahu dia baik orangnya.. very soft spoken.. selalu berikan nasihat2 yang baik...

ayah berangkat ke tanah suci utk mengerjakan umrah pada 6/3/2011.. sebelum ayah pergi mmg ayah ada mengidap penyakit jantung.. agak kritikal.. tp ayah nampak kuat dan sihat.. jadi ayah meneruskan niat nya utk mengerjakan umrah.. ini kali kedua ayah kerjakan umrah.. smpai juga hajatnya.. sehari sblm dia pergi, dia batuk2 smpai x de suara.. hari ketiga dia di mekkah, ayah kena tahan wad.. terkejut sungguh kami mendengarnya.. ayah dimasukkan di hospital sepanjang 2 minggu.. smpailah tarikh ayah akan pulang ke malaysia baru ayah discharge.. tp bila dah smpai airport nk pulang, ayah tiba2 sesak nafas semula.. bila mak check dekat flight mereka tiada prepare tabung oksigen sedangkan mak dah requested awal2.. so ayah x boleh naik flight tu, doc tak bagi.. beg, luggage semua dah lepas dlm flight.. can u imagine how?? risau sungguh kami kat malaysia mendengarnya.. mak lah yang paling kesian.. dalam keadaan dia sorang2.. then ayah kena tahan wad semula di mekkah..

seminggu lagi ayah ditahan.. ayah tidak lah kata terlantar sakit kritikal.. cuma sesak2 nafas je.. tp kami x pasti mcm mana condition ayah.. susah jugak negara arab ni.. bila mak sorg2 nk uruskan.. perempuan sgt susah berurusan disana smpai mak fedup.. tak tahan lagi nk suruh ayah keluar n balik malaysia.. mmg sepatutnya mak n ayah akan pulang pada 23/3 jam 9.00mlm (arab) then bila pukul 3.00pm mak dah check out kat hotel, dah sediakan ambulans nk ambil ayah kat hospital pergi airport, sesampai je doc bg tahu ayah dah tiada.. terkejut bukan kepalang lagi.. sedangkan sehari sebelum tu ayah dah sihat sgt2... doc sahkan ayah meninggal pagi.. see.. mcm mana mereka uruskan smpai x telefon mak bagi tahu ayah dah tiada.. kecewa.. lepas mak tgk ayah sekejap, mak terus pergi berurusan dgn embassy kat sana, then pulang ke malaysia.. org2 arab mmg x bg mak tggu.. semua mereka akan uruskan... pulang lah emak ke malaysia, dan kami hanya dapat sambut mak seorang pulang tanpa ayah.. suasana ketika itu cukup2 sedih..

memang ajal ayah kat sana.. memang telah ditakdirkan ayah pergi disana tanpa tinggalkan pusaranya disini.. akhirnya ayah ikut juga jejak atok(ayahnya) pergi disana.. ditempat yang sama..

ayah.. kami akan sentiasa mendoakan yang terbaik utk ayah disana - al-fatihah-

3 comments:

  1. al-fatihah. Sabar ya. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan berada dikalangan orang-orang beriman :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...