Thursday, June 21, 2012

Ho Chi Minh part 5 / ayuh shopping

hari seterusnya dah x de lagi dah sight seeing bagai... so hari ni mari aku bawak tour jenjalan shopping perabih berjuta-juta.. actually hari2 pon jenjalan shopping.. tempat shopping 5 mins walking distance dr hotel.. tak payah nk shopping jejauh.. situ pon dah cukup buat duit ko habis berjuta2 vietnam dong!

tempat pertama yg wajib shopping ialaaaahhhhhh... Benth Thanh market.. market ni bukak pul 8.00am - 6.00 pm.. segala2nya disiniiiiiiiiiii..*sambil berdiri jerit lapangkn dada..* wahhh gituuwwww tinggal hulur duit jer.. dia ada 2 section.. bahagian pasar basah n semua segala souvenir n kain2 nk buat baju ni.. kat sini kain mmg havoc.. masa musim aku pergi sibuk dgn vietnamese cotton and kain viscose.. heww hewww.. kualiti kena carik.. ada yg terbaikk dgn harga sepasang rm30 jewwwwwwwwww... so aku borong banyaakkkkkkkk kain pasang untuk diri sendiri n keluarga tersayang.. ecewaahhhhhh tp serius, pening kepala! ko tak tau nk pilih cane.. dah bnyak sgt mengalahkan arked.. serius aku pening... terus aku rembat je apa yg ada.. tak payah laa nk pusing2 kedai lain.. semak dah pale aku..
dr luar.. bent than market.. ada org kata mcm chow kit.. haa betul laa tuh


ni kat dlm.. kat sini ramai gak org malaysiaku tanah airku

ko nak apa? pergi laa carik kat celah2 tu.. semua pon ada

kalo korang tak sempat nk pergi market ni dlm waktu yg disebut diatas, tak payah risau yeah.. setiap malam.. diulangi setiap malam yer.. ada mcm pasar mlm keliling pasar tu.. haaa sukaaaa khennnsssss.... dia konsep mcm uptown.. apa yg dijual kt dlm ada diluar.. wahh wahhh.. cuma barang basah ikan, daging semua tuh x de lah... plussss.. kat sini banyak stall yg jual baju kurung siap yg ada beads2 tu.. auuwwww suka tauu... selai rm50.. kat mesia selai rm150.. ko tak nak??? aku nakkkk.. jadi aku borong 3-4 lai.. T______T , pastu kat sini T-shirt dia kualiti okey... mmg tebal.. aku borong tshirt HRC baru rm10 selai.. tebal kain dia dan selesa.. borong berapa? 15lai kot.. #menangis tgk duit
lpstu back pack.. haihhh aku mmg niat nk campak je buang bag pack yg aku bwk dr KL tuh.. back pack duter bersepah2 kat sini.. ko nk kaler apa, yeaaaa sila lah pilih.. harga?? rm35 12liter gituuuwww.. nakk??? hahahahaha
luggage.. yeaahh luggage.. aku pegi x bawak beg.. balik 6 beg... skali luggage aku hangkut.. barang banyak sgt.. luggage kat sini super duper murah... aku beli samsonite baru rm100 yg saiz sederhana.. lpstu mont blanc leather bag rm120.. mau tak kena rembat?? tp mmg kena bargain habis2an lah.. sampai merayu2 kat tokey dia.. kalo boleh melutut, kena melutut janji dapat.. kalo x jangan harap.. jeling je lah bag tuh..
souvenir2 yg lain tu x yah ckp lah.. bersepah2..
selit sikit gambar makanan... sedap niiihhhhh... viatnam mee.. sluurrppp slurrppp.. ni halal yeah

1 lorong kat pasar mlm tu, ada kedai ni.. dia actually jual baju aku rasa, tp sbb kn permintaan org nk mkn mknan halal tinggi, so dia bukak sikit2 jual makanan.. mee kat atas tu kat kedai ni lah.. kopi vietnam dia terasa2 sampai sekarang.. OMG! 




ko nk kasut? haaa pilih laaaa

100,000 = rm15.. 

seterusnya adalah sports area.. aku tatau nama specific dia.. tp deretan kedai kt situ mmg jual brg2 sport saje.. kualiti gred AAA..#ehyeke? mcm al-ikhsan.. cantik.. mcm dlm butik exactly! baju nike, adidas meriah.. kasut lagi.. argghhhh serius kualiti terbaikk.. barang2 peralatan sukan pon banyak.. cuma payah nk bawak balik je.. kalo x aku hangkut treadmill sebijik!




nak habiskan duit lagi?? tak cukup lagi tu... baru 3 tempat.. hahaha Russian Market.. tp aku tak pergi... gila lah baru kat benth thanh dah habis beribu.. kat sana pon dgr kata lebih kurang.. tp lg bnyak barang leather.. sape nk pergi boleh pergi.. yg ni kena ambil teksi.. tak bleh jalan kaki dr benth thanh..

silk market pon hado.. ini tempat lagi gila kain bersepah2.. penjual dr benth thanh pon ambik kain kt sini.. kira sini lg murah kot.. tp cakap mcm ayam dgn itik.. pening pening.. sudahnya dtg kejap je sini.. baik aku borong kat bent than je lah... aku ckp A dia ckp T.. oiiiii... lpstu pulak kain dia beganda2 banyak dr bent than.. bedouble2 pening aku.. silk market ni kena naik teksi jugak yeah..


dialogue pleasee... hahaha tensi makkkkkk T________T 


ada lg china town.. tp x pergi jugak.. duit dah x de langsung.. kang x pasal2 aku kt KL mkn megi rebus je.. jadi cukup2 laa tuh..

cukup lah 5 hari kat sini.. say bye2 to Ho Chi Minh City.. overall best jugak.. best sbb boleh beli mcm2.. apa yg aku beli semua aku catit.. ehh catit ke catat?.. habis kira bajet boleh geleng kepala seratus kali sambil mata terkebil2.. OMG OMG tu pon sblom balik sempat seround dulu kat Benth Thant market.. gila! ini btol2 gila.. baru mlm td terkebil2 tgk aliran tunai dgn luggage yg nk bwk balik.. dr 1 beranak jd 6.. baru 2 org..
ada lg 1 luggage.. mana?? mana???

nasib baik bukn aku je 6 beg, lg 2 org auntie pon masing2 6 beg.. gila btol
haa pakai baju Nike baru beli yer banngggg..

bye HCM! sure akn dtg lagi!.. tgk tuuu tgkk tuuu

sebabkan naik AA, bli makan sendiri! ehh tandoori wrap ni sedap tau! nomm nommmmmm 

nasik lemak pak nasser fav z! naik flight dr HCM-KL 2jam lebih.. so penuhkan perut lpstu tido..
tiba2 smpai KL, z ckp.. "yang nnt kita pergi lagi yerr.." ohh suka lah tu nk beli baju nike banyak2 kan... ai nk beli kain jewwwww
okey serius aku akan kembali ke HCM semula..

sedappnyee vietnam noodles, Vietnam coffee kat kedai Hjh Basiroh... uwaaaa T____________T
lotus seeds jgn lupa beli yer.. kalo tak menyesal!

ehh ehhh nak  bukak website AA jap lah... baiiii


sehingga ketemu lagi.. beijing? gold coast? jap tgk ASB ada bape hinggit.. T_____________________T

4 comments:

  1. Menarik.wonders if the prices n quality are way better then china.mak saya nak p jln sana.anak sebuk google tgk tmpt nya :-)

    ReplyDelete
  2. very interesting...btw..silk market tu kt mana??jauh x dr area Ben Thanh Market tu??first time dgr,mcm best je...

    ReplyDelete
  3. excited tertarik menarik melompat-lompat bace review HCM neh. sronoknyerr. dh tk sabar2 nk pegi. actually my flight ke HCM lg 2 hari from 2day. thanks for sharing ek. sgt byk info dpt kt sini. bertambah pnjg la list brg nk beli neh.. hahaaa..

    tq3333 so muchhyyy.

    btw.. nama kite sama laa.. I'm salyza. huhuu..
    peace!

    ReplyDelete
  4. Sport area tu jauh x dr benh thanh market?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...