Wednesday, March 13, 2013

Hong Kong part 1 (arrival)

Assalamualaikum darling-darling i sekalian... (wahhh gitewwwww)

arini aku dengan rasa gembiranya nk share ngan uall semua trip Hong Kong aku last 2 week... tengok last 2 week.. hampir basi! hehhhh actually lebih pada nk bawak korg menembara ke bumi Hong Kong.. HAHAHHA skema? yeahhhh 

aku pergi Hong kong hujung bulan February.. puas lah aku research musim apa ni.. yg aku tau bulan Feb musim sejuk, then March dah panas sket.. tp aku pegi hujung kan? cane??? okey mcm ni kalo korg pegi awal or tgh2 February, standby lah baju sejuk sket2.. sbb mmg sejuk .. tp x de salji.. just windy.. tp suhu dia cecah lah 10 degree.. mcm aku aku pegi hujung bulan so dah x berapa sgt nak sejuk tp still sejuk, masih perlukan sweater or cardigan x payah laa trench coat tu sume.. hover sgt karang... suhu time aku pegi dlm 16 degree kenkadang ada gak 20 degree.. kira sejuk laaa kan.. beranginnn jeeeee.. matahari pon x de... siap rasa mcm hujan renyai2 tp aku x tau laa tu hujan or mcm air kabus.. cuaca mmg berkabus je.. korg imejin genting or cameron je lah.. tp up sket sbb kat hover sea! hahaha

aku naik MAS kali ni.. sbb apa MAS x AA?? sbb MAS bagi makan! dah laa journey lebih kurang 4 jam.. x smpai 4 jam laaa... so makan diutamakan..gila ko lps tu nk pegi HK negara yg susah mkn tu.. haruslaa in flight meal tu sental habis2an hahahhahahaa 



flight HK aku jam 9.10am.. ok aku nasihat kat korg kalo nk pergi HK, ambik laaa time pagi.. nnt smpai tgh hari.. sedang2 elok laaaa kan.. tetambah kalo schedule korang padat mcm aku ni haa.. harussss nak kejar masa.. aku pegi x de agent bagai.. gambel sendiri jalan, sendiri cari, sendiri sesat.. hahahhaa baru laa thrill.. kitorg pegi 5 org.. so pepaham laa nk manage masa utk 5 org ni... mesti la lari dr time planning.. 

tips 1 
bawaklaa makanan yang banyak kalo korg pergi secara gamble.. megi kap wajib.. bubur nasik kap wajib, roti wajib, coklat wajib! yang lain terserah.. aku pya stock makanan penuh 1 luggage.. hahahaha kat HK adalah susah nk cari makanan halal.. actually aku duduk area pakistan byk ada jugak kedai halal.. tp aku x lalu.. tp ada gak sekali kitorg terpaksa beli nasik kosong.. menggigil lapa nasik beb! x pe nnt tu aku cite ikut episod! haha  lpstu ada jugak skali dpt makan kat islamic canteenn... masa ni puas gila.. skali je sbb jauh nk pegi sana.. nnt aku cite jugak...rilexx aaaaaa

ini baru stock makanan aku bedua laki bini.. x temasuk lg 3 org.. kalo kombine korg tgk nnt mcm mana rupa dia.. hahhahahahaha 
ada org tya kenapa ada ceklat? ok meh nk habaq.. ceklat tu penyumbang tenaga paling bagus.. pegi masuk mana2 park x kan laa nk bukak megi kot kan? makan lah ceklat dulu.. kenyang n baru bertenaga..nnt balik hotel belasah megi yeah adik2.. 
(sbnarnya makanan ni byk lagi.. aku ambik separuh je wei!! time ni nk masuk instagram.. huahuahua)

9.10 am kitorg pon belepas laa ke bumi HK.. naik MAS spt ku katakan td.. mewah laa sket.. tp kalo korg nak naik AA pon no problem.. smpai sama jugak.. aku xde hal.. sbb nya aku slalu jugak travel pakai AA.. jimat banyak .. heee






time pegi ni ko tgk laa sibuk bercamwhore bagai.. semangat laa katakan.. ko tunggu time balik nanti.. ko tunggu.. sepanjang2 perjalanan aku bantai tido! time makan je bangun! sedar2 dah landing kat KLIA.. makkkk aiiiiihhhh hahahahaahah

aku bajet smpai HK dlm kul 12.. dlm itinerary aku buat stat kul 12.. muahahaha.. sbbkan aku je yg paling rajin dlm rombongan ni, semua tempat aku jugaklah yg survey google bagai, cari info, skali itinerary pon aku jugaklah yg buat.. so yg lain hikut je.. jgn bantah! 

smpai HK international Aiport lebih kurang 1.30pm.. 
epot dorg pon canggih.. besar jugak n selesa.. nk ambik luggage jauh tp dont worry pada yg malas bejalan mcm geng2 aku.. ni haa eskalator bejalan sendiri ni ada.. korag bediri jelaa terpacak benda tu jln je smpai lah area kastam.. 

dah collect luggage bagai..terus pegi beli octopus card.. what is octopus card?? dia mcm touch n go.. naik bas ke, naik MTR ke ko touch je.. harga kad ni HKD150.. dlm tu nilai HKD100 nanti boleh refund balik HKD50.. lepas keluar dr ambil luggage korg carik laa kaunter MTR.. besar kat tengah2... beli octopus card dulu apa2 pon.. ada paham? heeeeeeee

kitorg decide naik bus je pergi area hotel.. coz kalo naik bus nnt dia berhenti betul2 depan jln hotel.. lg pon murah compared naik airport train.. aku x ingat dah harga epot train berapa tp mahal gila. naik bus baru HKD33.. kalo nk naik teksi pon boleh.. tp naik teksi kat HK adalah super mahal! no way!  nak ambik bus dr epot senang sgt.. pergi ground transportation bus terminus.. kat tkt bwh.. then kat situ ada board serta no bus yg korg boleh naik.. aku duduk area tsim sha tsui, kowloon.. so senang ikut je lah no berapa.. bus aku A21.. bus dtg pon cpt, x yah tunggu lelama.. bus kat sini byk double decker.. siap ada tempat letak luggage.. then dekat depan ada mcm vms tu, dia akan tulis station mana dah smpai n akan smpai.. sgt senang mudah.. journey nk pergi area hotel dlm 45mins.. 



aku kat HK stay kat guesthouse je.. kesian kan dgr?? HAHHAHA nk ambik hotel, mahal beb! bilik kecik tp mahal gilaaaaaaaa... korg kalo nk pegi, research la sesiap hotel dr sini.. murah sket kot.. aku dok guest house pon kira okey laa tu... bilik sempit tp all basic facilities ada.. dr fridge, water heater, cash box, semua ada.. nama guest house yg kitorg duduk ni Australian GuestHouse.. owner dia x silap aku pakistan.. dlm area Chungkin Mansion, Tsim Sha Tsui.. so far kalo nk bajet, aku highly recommend guesthouse ni..  kat luar bilik kira each floor ada dlm 5 bilik je.. so kat luar dia letak boiler (air) dgn microwave, air mineral sume ada.. agaknya nk letak dlm bilik x muat.. nah korg share je.. hahahhaa.. toilet still dlm bilik.. dont worry.. ada jugak bagi towel, mandian, shampoo semua.. lengkap.. nama je guesthose.. yang penting BERSIH ! ehh sbnarnya ada sebab utama ambik australian guesthouse ni.. masa kitorg serach hotel2 kat HK, nak yg affordable of course total rm500++ utk 4 mlm.. ok laa kan?? lepastu masa search dlm gambar hotel ni atas jamban dia ada PAIP.. act shower yg boleh pegang tu.. hotel lain xde.. so yg pergi ni semua geng kuat berry.. apalagi.. hotel ni laa paling sesuai.. senang nk cebok katanya... HAHHAHHAHAHA lagi pulak Chungkin mansion ni dekat dgn MTR.. so mudah.. nk pergi habour pon dekat jln kaki je.. so sini paling sesuai.. then kawasan dia sgt town.. so ia adalah best! 

 chungkin mansion ni act nama bangunan tau.. so kat bawah tu grd floor byk kedai2 runcit or kedai apa2 jelah.. so atas2 dia adalah guest house.. so weall pya australian guest house..
 lobi laa kononnya..

 kan aku kata kecik comel je?? tp bersih kan?? peti ais tv putih lgi tuh... katil yg basah tu aku yg tumpahkan air! muahahahaha




ini kawasan kowloon, Tsim Sha Tsui.. sepanjang2 jalan ni adalah Nathan Road.. Nathan Road adalah havoc n best! setakat G2000, quicksilver, body shop, sasa besepah tepi jln... :) kat sini byk gak laa hotel2 lain mcm holiday in, imperial, casa,... pepandai korg laa ikut bajet memasing.. aku x de bajet besar.. so Australian GuestHouse pon dah sempurna dah.. kah kah kah...
lagi satu aku nk plus sepanjang aku kat HK, aku dpt rasakan HK adalah bersih.. xde hanjing, x de kedai makan cina bersepah2 jual pork.. x de ye yuoollssss.. 

ada jugak kitorg terpikir masa dlm bus dr epot, apsal laa dorg ni pakai baju sejuk siap bebulu2 bagai.. sejuk sgt ke??? td masa kt epot x sejuk sgt pon.. takat suhu kat opis je.. bila smpai kat area ni pon x rasa lg sejuk.. tp org sekeliling kemain lg.... tp x dinafikan windy laaa.. sudahnya smpai mlm aku still x rasa sejuk.. maybe aku bawak panas mesia lg kot.. muahahahaha.. esoknya baru laa aku rasa sejuk beb! hahahahhaa 

so afta check in aku bg masa 30 min je utk siap2 balik, mandi ke cuci muka ke kan... lpstu jalannnnnnnn.. kalo korg nk dok hotel, baik x yah dtg... 

sbnarnya aku pon da penat taip.. aku nk bg ringkas2 kang mcm x de info yg org lain boleh guna nnt.. so terpaksa laa aku cerita gak kan.. atleast org boleh review n boleh laaa nk tau sikit2 info.. tak gitewww?? sharing is caring.. tp kalo korg rasa panjang bejela sgt, skip jelaa.. hahahahaha

lpsni aku bawak korg pergi the peak tgk bandaraya Hong Kong diwaktu ptg, mlm.. wahhh menarik!! 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...